• Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk.
  • Ennek csak kb. 10%-át hasznosítják újra, és becslések szerint évi több százezer tonnányi kerül a környezetbe.
  • A környezetbe került műanyagok döntő többsége nem bomlik le, ugyanis a mikroorganizmusok gyakorlatilag képtelenek a műanyagok lebontására, azt nem tudják tápanyagként hasznosítani és lebontani.
    A műanyagok a kémiai folyamatokkal szemben igen ellenállók, oxidációjuk is csak nagyon lassan következik be.

A műanyagok tömeggyártásának az 1930-40-es évek óta kedvez, hogy legtöbbjüket csak egyszer használjuk fel.
A műanyag termékek 40%-át csomagolóiparnak gyártják, csak az Európai Unióban ez évi 24 millió tonnányi műanyag!

A nagyméretű PET-palackok ugyan nem képesek beépülni a táplálékláncba, a fizikai-kémiai hatások során aprózódó műanyagok azonban igen.

Mikroműanyagnak nevezik az 5 mm-nél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat. Az 1970-es években figyletek fel rájuk először.
Számuk évről évre növekszik, a műanyagszennyezés Magyarországot is érinti. Az Európai Unióban nem vonatkoznak rájuk szabályok.

A mikroműanyagok képesek a vizekben jelenlévő szerves szennyeződések megkötésére, így azokat koncentráltabb formában juttatják az élőlények szervezetébe.
A planktonok, kagylók, halak a táplálkozási módjukból kifolyólag véletlenszerűen fogyasztják el ezeket, ez gyakran az egyed halálát is okozhatja.
Laboratóriumi körülmények között vizsgálva leírták, hogy a mikroműanyagok a tápcsatornából bekerülhetnek kagylók és rákok keringési rendszerébe, sőt szöveteibe is, továbbá a táplálékláncon keresztül a feljebb elhelyezkedő élőlényekbe jutnak.
Az ehető kékkagyló közvetlen emberi fogyasztásban elterjedt, így nem kizárható a mikroműanyagok transzportja.

Évente több mint 1 millió vízimadár pusztul el a mikroműanyagok miatt, és a jövőkutatók állítása szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

Mennyi idő alatt bomlik le a műanyag szemét?
Damil – 600év
Műanyag pohár – 60év
Műanyag palack – 450év
Műanyag szatyor – 200 – 1000év
Eldobható pelenka – 550év

Forrás: https://mikromuanyag.hu/Tudta-e

Ezek miatt a borzalmas adatok miatt itt az ideje cselekedni, hátha még nem késő. Hagyjuk el az életünkből a műanyagot, (ami tudom, nagyon-nagyon nehezen megoldható…) és neveljük gyermekeinket műanyagmentes környezetben!
Szedhetjük a szemetet környezetünkben, használhatunk vászon táskát a sok nejlon zacskó helyett, tárolhatjuk dolgainkat, élelmiszereinket üvegben, készíthetjük otthon mi magunk természetes alapanyagokból tisztítószereinket, ezekkel mind-mind jó példát mutatva csemeténknek, de ne hagyjuk, hogy hozzászokjon ahhoz a műanyag világhoz, amibe az emberiség lassan belefullad…

Hiszen a mindennapi életünk a szokásaink összessége!