Warning: is_readable(): open_basedir restriction in effect. File(/includes/fbwpml.php) is not within the allowed path(s): (/chroot/home/netlekto:/home/netlekto:/opt/remi/php74/root/usr/share/pear:/usr/share/pear:/home/sessions:/tmp) in /chroot/home/netlekto/zoldmano.hu/html/wp-content/plugins/facebook-for-woocommerce/includes/Integrations/Integrations.php on line 61
Montessori eszközök | Zöld Manó

Montessori pedagógiai céljai eszközei révén valósulnak meg. Az eszközök a nevelés tartalmának hordozói, melyek a gyermek egész személyiségére hatnak. Az eszközökkel Montessori célja a gyermeki öntevékenység biztostása, hogy a gyermek minél önállóbb legyen, és minél kevésbé függjön a felnőttektől. Az eszközökkel való játék nem helyettesíti, csak megkönnyíti a világ megismerését.

Felismerte a tanulás valóságos folyamatát, hogy biztos tudást szerezni  csak tapasztalás útján, cselekvéssel lehet. A gyermeket elsősorban nem a felnőtt tanítása, hanem a saját maga által végzett cselekvéssel szerzett tapasztalata vezeti el a biztos tudáshoz.

A gyermek a tevékenységek során önmagát fejleszti, és a fejlődés örömet okoz számára. Többféle eszközzel játszva sokszor új kombinációk kialakításáig jutnak el, fantáziájuk szabadon szárnyalhat.

Az eszközök rendkívüli jellemzője, hogy ha a gyermek hibásan “dolgozott” önmaga is rájön, és önállóan keresheti meg a jó megoldást.

“Nem ismereteket kell közölni, hanem eszközöket kell a gyerekek kezébe adni!”

Montessori eszközök közös tulajdonságai:

  • méretükben a gyermek kezéhez igazodnak
  • esztétikusak, szépek anyagukban és színükben egyaránt, ezáltal is cselekvésre motiválják a gyerekeket
  • meghtározott ismeret, vagy képesség kialakítását segítik elő
  • tartalmazzák a megoldás kontrollját
  • tartósak, higiénikusak, könnyen tisztíthatóak

 

Néhány példa Montessori játékokra (Pinterest-en rengeteg szuper ötletből lehet csemegézni! 😉 ):